«ВИНОСОРБ» являє собою екологічно чистий адсорбент на основі палигорськіту та призначений для використання у виноробній та харчовій промисловості з метою освітлення виноматеріалів, соків та інших напоїв, а також для недопущення вторинного помутніння.
«ВИНОСОРБ» виготовляється у відповідності до вимог ДСТУ 2859-94 (ГОСТ 30233-95) «Палигорськіт для виноробної промисловості».
Матеріал застосовується у вигляді 10-20% водяної суспензії з частками певної дисперсності. Технологія застосування “ВИНОСОРБУ” не відрізняється від загальноприйнятої у виноробстві та харчовій промисловості.
При використанні у якості адсорбенту «ВИНОСОРБ» має низку переваг у порівнянні з бентонітовими глинами:
- зниження технологічних дозувань;
- скорочення термінів освітлення з 14 до 1-3 днів;
- зниження втрат цільового продукту за рахунок невеликого та компактного осаду;
- низька норма витрачання сухої речовини: усього 0,8-1,0 г порошку «ВИНОСОРБ» на 1 літр вина або соку.
Технічні характеристики
№ | Найменування параметру | Опис / Значення |
---|---|---|
1 | Зовнішній вигляд | Колір світло-сірий, палево-біла глина у вигляді дрібних багатокутних частинок з шорсткою поверхнею |
2 | Органолептична проба | без запаху та смаку |
3 | Вміст мінералів, % (не менш як) | 90,0 |
4 | Масова частка вологи, % (не більш як) | 15 |
5 | pH водяної суспензії (не більш як) | 6,0 |
6 | Масова частка осаду на ситі (ГОСТ 6613) | |
№ 004, % (не менш як) | 90,0 | |
№ 025, % (не більш як) | 5,0 | |
на піддоні, % (не більш як) | 5,0 | |
7 | Набухання, % (не більш як) | 70,0 |
8 | Відстій 10%-ої водяної суспензії, % (не більш як) | 0,5 |
9 | Вміст піску та грубодисперсних часток, % (не більш як) | 5,0 |
10 | Сорбційна місткість за желатином, мг/100 г (не менш як) | 25,0 |
11 | Вміст кальцію, мг/100 г (не більш як) | 0,05 |
12 | Вміст заліза, мг/100 г (не більш як) | 0,08 |
13 | Присутність миш’яку | не допускається |